Weergaven: 37
Zakelijke mogelijkheden
Als facilitator, voorzitter, adviseur en spreker ben ik ook beschikbaar voor losse klussen. Hierbij kan je denken aan;
1. Het geven van een workshop/training van een dagdeel tot evt. enkele dagen. Op maat uiteraard.
2. Het (mede) organiseren van een duurzame themadag, bijv. om met groepen te brainstormen over mogelijkheden, ze mee te nemen in de (komende) veranderingen of om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Een onafhankelijk facilitator/voorzitter is handig als;
- Als de verwachtingen over de uitkomst wisselen, bijvoorbeeld tussen medewerkers en leidinggevenden.
- Als er behoefte is aan frisse ideeën en energie, met een nieuwe blik erbij kom je op andere ideeën.
3. Het houden van een verhaal over mogelijkheden en kansen van de verschillende transities
4. Het meedenken over (de volgorde van) strategische keuzen
Dit doe ik het liefst voor bedrijven die ofwel al onderweg zijn om te verduurzamen, ofwel die echt zien dat er wat moet gebeuren. Omdat in deze groepen de energie zit die nodig is om verder te komen.
Ik wordt enthousiast van meerdere duurzame thema’s
- Energie: besparen en over naar hernieuwbare bronnen
- Gezondheid: wat is nodig voor werkgeluk, balans en het optimaal inzetten van talenten
- Vervoer: minder kilometers en/of met minder belastende vervoermiddelen
- Afval; in een circulaire wereld bestaat er geen afval, en wordt zoveel mogelijk hergebruikt
- Hoop en positiviteit: hoe houden we de transitie(s) ook leuk
Hoe ziet een (duurzaam) besluitvormingsproces eruit?
Ik ben een groot voorstander van medezeggenschap en/of participatie, zodat deelnemers (ook) hun zorgen kunnen uiten en tegenargumenten kunnen inbrengen. Luisteren naar zorgen en kijken hoe daar aan tegemoet kan worden gekomen levert meer gedragen besluiten op, waardoor het problemen voorkomt bij de uitvoering.
De besluitvormingsstappen op een rij;
- Welke wensen zijn er? En als er meer wensen zijn, kunnen ze samen of moet er geprioriteerd?
- Welke mogelijkheden zijn er allemaal?
- Welke (combinatie van) mogelijkheden heeft de voorkeur?
- Welke zaken moeten nog worden uitgezocht voor het besluit definitief wordt?
- Welke (onderbouwde) bezwaren zijn er die moeten worden meegenomen?
- Kunnen de bezwaren geïntegreerd worden in de plannen zodat de plannen beter worden?
- Wie zijn nodig om het besluit definitief te nemen?
- Vier het besluit!
Afhankelijk van de grootte van de groep zijn hier meerdere sessies voor nodig, soms met tijd ertussen om de uitkomsten uit te werken.
Hoe ziet een (duurzaam) bewustwordingstraject eruit?
Bijna niemand verandert zijn mening en gedrag snel. Je kunt natuurlijk in een flits een inzicht krijgen, maar deze verwerken naar een nieuw standpunt en gedrag vergt vrijwel altijd tijd. Van standpunt veranderen in een veranderende situatie is slim, maar niet altijd eenvoudig. Want wat betekent dit dan voor dagelijkse gewoonten?
Bewustwordingproces in 4 stappen
Stap 1 Onbewust onbekwaam
Je bent je (nog) niet (voldoende) bewust van de noodzaak en mogelijkheden om dingen te veranderen en beter te maken. Je doet wat je (ooit) is aangeleerd en voldoet aan de verwachtingen van anderen.
Stap 2 Bewust onbekwaam
Je ontdekt dat er dingen anders moeten, maar weet nog niet hoe. Gevoelens van angst, onmacht en slachtofferschap belemmeren het ondernemen van actie.
Stap 3 Onbewust bekwaam
Je ontdekt manieren om oude gewoonten te vervangen door nieuwe die beter zijn voor jezelf, je omgeving en de wereld. Je oefent door middel van (kleine) experimenten.
Stap 4 Bewust bekwaam
Je hebt nieuw gedrag aangeleerd en bent hier zodanig aan gewend dat dit het nieuwe normaal is. Je hebt geen behoefte meer om terug te keren naar oud gedrag.
In teams is niet iedereen even ver in de stappen, en soms op het ene terrein verder dan op een ander terrein. Ook heeft niet iedereen dezelfde argumenten. Zo is de één vegetariër vanwege het dierenleed, de volgende omdat het gezonder is en nog een ander omdat het beter is voor het klimaat. En soms zijn er (legitieme) omstandigheden die een bepaalde verandering lastiger maken.
Workshops, praktijkgerichte experimenten en (groeps) interviews kunnen deelnemers bijvoorbeeld bewuster maken van de mogelijkheden en afwegingen te maken.
Kansen bespreken
Misschien hebben jullie wensen die ik niet heb benoemd. Laten we kijken of en op welke manier ik hier vorm aan kan geven. Een kennismakingsgesprek met intake is gratis.
Contact opnemen en vervolgproces;
De prijs en mogelijkheden zijn zeer afhankelijk van de keuzes en afspraken. Dus het verkennen van de wensen en mogelijkheden is een mooi begin.
1. Neem contact met mij op voor een (gratis) kennismaking en check of ik de juiste persoon ben voor jullie (zo nodig in gesprek met meerdere mensen)
2. Zo ja, dan maak ik binnen 14 dagen een voorstel met prijsopgave. Dit kan ook een open prijsopgave zijn op basis van een prijs per uur. Dit stemmen we natuurlijk af.
3. Na akkoord op het voorstel maken we inhoudelijke afspraken over de start en het proces.
Maak een afspraak door hieronder te klikken en mij een mail te sturen. Bellen kan natuurlijk ook.
De Amsterdamse atletiekvereniging AAC wil stappen maken om te verduurzamen. Om een bijdrage te kunnen leveren aan een beter milieu en omdat verduurzamen ook tot kostenbesparingen leidt.
Wilma schreef een duurzaamheidsrapportage, goed leesbaar en praktisch, wat het bestuur enorm hielp bij haar besluitvorming.
Wilma liet zien dat er voor deze investering subsidies beschikbaar zijn, waardoor het haalbaar werd. In 2024 gaat het ervan komen.
Wilma is kundig en onafhankelijk van leveranciers. Ze weet veel van isoleren, duurzaam verwarmen, zonnepanelen en meer.
Wilma geeft tips om op te letten voor gesprekken met leveranciers, die vaak dure nieuwe producten willen verkopen. Dat is heel welkom als je soms door het bos de bomen niet meer ziet.
Wilma is bijzonder aardig en luistert goed naar je wensen. Als onafhankelijk en kundig adviseur, en aimabel persoon, beveel ik Wilma van harte aan.
Contact
Wil je met mij aan de slag, boek dan een kennismakingsgesprek! Dan kunnen we kijken wat ik voor je kan doen zodat ik een offerte op maat kan maken.
Ik reageer dagelijks op mijn mails, maar als je meer haast hebt vindt je op deze pagina ook de mogelijkheid mij te appen.
Ik heb een vraag
Liefdevol Duurzaam | Wilma van Stek
Tel; 06 1544 1227
Mail; wilma@liefdevolduurzaam.nl
Privacyverklaring | Algemene Voorwaarden
KvK nummer: 90628594