Respect is iets dat we vanzelfsprekend van anderen verwachten en zijn verbolgen als we respectloos worden behandeld. Maar zijn we altijd respectvol naar anderen?

Respect is het eerbiedigen of waarderen van anderen, ook als je hun opvattingen niet deelt. De ander in zijn waarde laten en nieuwsgierig zijn naar de achtergrond van zo’n andere mening dan de jouwe blijkt voor een deel van de mensen moeilijk, waardoor reacties verharden. Ook ik vind het soms best lastig om mensen die dingen doen die je absoluut niet begrijpt toch in hun waarde te laten. Als ik het niet kan opbrengen om er nieuwsgierig en begripvol op te reageren, hou ik mijn mond maar dicht. Want mijn ervaring is dat een oplopende en polariserende discussie ook niet tot overeenstemming leidt.

Respect voor onze planeet

Respect voor onze planeet en de natuur blijkt nog ingewikkelder. De natuur stribbelt niet tegen, althans niet direct merkbaar, als we deze respectloos behandelen. Als we natuur verwoesten ten gunste van grondstoffen die we nodig hebben, of gewoon gifstoffen lozen in de rivier, of pesticiden op het land, lijkt er niet echt iets te gebeuren. De natuur is vergevingsgezind en heeft de neiging te herstellen en het duurt dus enige tijd voor het punt bereikt is dat dit niet meer lukt. Dat punt hebben we inmiddels wel bereikt, de wetenschap wordt steeds beter in het detecteren van gifstoffen in aarde en water, al wordt daar door sommigen nog aan getwijfeld. En inmiddels is het probleem zo groot dat we er zelf last van krijgen. Helaas zijn er rechtszaken nodig om vervuilers en overheid zover te krijgen dat er iets moet gebeuren.

Respect voor onszelf

Als we respect voor onszelf hebben willen we ons lichaam liefst gezond en veilig houden. We willen niet ziek worden van giftige stoffen. We willen geen Parkinson, Astma, kanker enz. Het is mooi dat groepen bewoners die opkomen voor hun gezondheid steeds vaker in het gelijk worden gesteld door de rechter. Daarmee is het probleem alleen niet voorbij, die bedrijven gaan in beroep tegen de uitspraak van de rechter, en als consument blijven we wel gewoon gebruik maken van de producten van die bedrijven. Bewustwording dat het anders moet is stap 1. Gelukkig laten circulaire of bio-dynamische bedrijven zien dat het ook anders kan. Ik hoop natuurlijk dat steeds meer mensen gaan kiezen voor producten die onze gezondheid en de natuur niet aantasten en daarmee de transitie helpen stimuleren.

Wie één keer per 2 weken een mail wil krijgen met informatie en aanmoediging om beter voor onszelf en de planeet te zorgen; klik dan hier om je aan te melden.

× Kan ik je vraag beantwoorden?