Over mij

Liefdevol Duurzaam: Met passie de wereld verduurzamen

Mijn naam is Wilma van Stek en mijn bedrijf heet Liefdevol Duurzaam. Ik ben gedreven om anderen te helpen en overtuigd van de kracht van kleine stappen bij het maken van positieve impact. Ik inspireer graag anderen om bewuste(re) keuzes te maken voor een mooiere planeet. Dat doe ik op een liefdevolle manier, omdat ik tevens geloof dat de wereld wel een beetje meer liefde kan gebruiken.

Van machteloosheid naar actie!

Net als vele anderen voel ik de onmacht en frustraties als je al die grote maatschappelijke en ecologische uitdagingen ziet. Maar ik heb ook ervaren dat het enorm helpt om in actie te komen. Want zelfs als je kleine positieve acties onderneemt kom je in contact met mooie andere mensen en bedrijven die enorm hun best doen. Daardoor voel ik dat ik niet de enige ben die dit belangrijk vindt en dat er gelukkig heel veel positieve mensen zorgen voor slimme (technologische) oplossingen en mooie nieuwe initiatieven.

Ik weet uit ervaring dat een enkel individu een groot verschil kan maken in het leven van anderen, soms zelfs zonder dat je je daar van bewust bent. Een helpende hand, een fijn gesprek, een positieve insteek, het kan allemaal helpen om je dag goed te maken of zelfs je  leven positief te beïnvloeden. Door in actie te komen, met liefde en respect voor onszelf, elkaar en onze planeet, kunnen we duurzame veranderingen bewerkstelligen die goed zijn voor het klimaat, de biodiversiteit en zorgen voor schone lucht en een betere waterkwaliteit.

Leven met impact

Mijn eigen duurzame reis begon met een persoonlijke tragedie. Na het overlijden van mijn man in 2016 viel ik in een zwart gat en zocht ik een nieuw positief doel om daar weer uit te komen. Ik wist: In actie komen helpt! Daarom besloot ik na een poosje mijn leven een nieuwe richting te geven. Hoewel ik altijd al maatschappelijk betrokken was richtte mijn focus zich steeds meer op het klimaat, de biodiversiteit en vervuiling, omdat ik me zorgen maak(te) over de toekomst voor mijn kind en kleinkind. Zo begon met mijn eigen leven door mijn huis te isoleren en van het gas af te halen. Dat bleek goed voor mijn eigen welzijn en portemonnee, maar ik draag daarmee uiteindelijk ook bij aan een duurzamere toekomst van onze planeet.

Ondanks alle doemdenkers dat dit niet zou kunnen is mijn huis uit 1953 inmiddels helemaal van het gas af en bijna energieneutraal. Dit heeft mij veel geleerd over hoe leveranciers en uitvoerders tegen klanten aankijken, waarbij ze je proberen in te passen in hun aanbod, planning en voorwaarden. Als een ware projectleider rondde ik dat project binnen de gestelde tijd en financiën af. Ik ben enorm blij met het resultaat omdat het mijn energierekening enorm heeft verlaagd en een warmtepomp dus niet alleen zuinig is maar ook aangename warmte geeft.

Mijn ervaring als beleidsadviseur combineer ik nu met mijn opgedane ervaringen en inmiddels brede kennis van duurzame mogelijkheden. Daarnaast ben ik geïntrigeerd door de benodigde gedragsverandering, waar mijn coachopleiding slechts een begin was van mijn ontwikkeling op dit vlak. Ik ben geen technicus of installateur, maar een bevlogen coach en adviseur die anderen inspireert om hun eigen duurzame pad te vinden en bewandelen. Ik vind het heerlijk om nieuwe ontwikkelingen te volgen, zowel op het gebied van nieuwe technologieën als op het gebied van beleid en wetgeving, zodat ik deze kennis kan meenemen in trajecten. Mijn creatieve brede blik maakt dat ik soms kansen zie die beter bij een situatie passen dan klanten eerder zelf bedachten.

Mijn boek Liefdevol duurzaam leven

In mijn boek, dat nu bij de drukker ligt en 1 juli 2024 uitkomt, benadruk ik vooral hoe je eenvoudig en zonder investeringen aan de slag kan. Je kunt echt al veel betekenen zonder dat je veel geld hebt en grote investeringen doet. Ik vond het schrijfproces hiervan enorm leuk om te doen en hoop dat het anderen al de nodige inspiratie geeft. Bestel mijn boek alvast hier.

Het hoeft niet perfect

Duurzaamheid is een reis waarin je stap voor stap leert wat voor jou én de wereld werkt. Hoe je leert om niet alleen minder schadelijke impact te maken, maar zelfs kan kiezen voor positieve impact. Zo eet ik bijvoorbeeld inmiddels vrijwel geen vlees of vis meer, en blijkt het eten van veel meer groenten en fruit ook nog eens positief voor mijn gezondheid. En koop ik veel minder spullen en kleding, ik doe langer met wat ik heb, wat me geld uitspaart voor dingen die ik belangrijker vindt.

Natuurlijk doe ik voor klanten mijn uiterste best, maar perfectie is geen doel op zich omdat dit mijns inziens te vaak leidt tot uitstel. Perfectionisten komen vaak pas in actie als ze denken dat het perfect kan, terwijl ik denk dat je beter gewoon kunt starten vanuit de situatie zoals die nu is. ‘‘We hebben niet een paar mensen nodig die perfect duurzaam zijn, maar miljoenen mensen die dit imperfect doen.’ is een quote van Ed Nijpels die me wel aanspreekt. Wetgeving en technologische ontwikkelingen zijn volop in ontwikkeling, dus wat gisteren dé oplossing was is morgen misschien verouderd. Toch vind ik dat we nu moeten handelen met de mogelijkheden die er nu zijn, binnen ieders mogelijkheden, om te zorgen voor minder uitstoot, vervuiling en polarisatie.  Mijn zonnepanelen van 2018 leveren lang niet zoveel op als panelen nu, en vermoedelijk zou ik nu PVT panelen kopen die ook warm water leveren. Maar als ik was blijven wachten dan had ik ze nu niet al terugverdiend.

Samen sta je sterker

Ook ik heb veel gehad aan advies en hulp die ik op mijn pad kreeg en nog steeds volg ik trainingen en workshops om mijzelf verder te ontwikkelen en bij te blijven op de snelle ontwikkelingen. De waarde van goed advies is onbetaalbaar omdat je als beginner het overzicht aan mogelijkheden niet hebt en het je kan behoeden voor dure fouten. En soms heb je een spiegel nodig om je eigen belemmeringen en valkuilen te zien.

Met mijn schat aan levenservaring en kennis op diverse fronten, van coaching tot advies en van creatief brainstormen tot brede kennis van nieuwe duurzame producten, bied ik anderen nu ook hulp aan. Met praktische handvatten, inspirerende verhalen en waardevolle inzichten die jouw duurzame transformatie te versnellen. Of je nu je huis, bedrijf/team of vereniging wilt verduurzamen, gezonder en vegetarisch wilt leren leven, of manieren zoekt om je duurzame geluid te laten horen, ik wil je graag helpen. Onder in beeld staat een whatsapp icoon, als je daar op klikt kan je me direct een berichtje sturen.

Liefdevol Duurzaam | Wilma van Stek
Tel; 06 1544 1227
Mail; wilma@liefdevolduurzaam.nl
Privacyverklaring | Algemene Voorwaarden

KvK nummer: 90628594

× Kan ik je vraag beantwoorden?