Weergaven: 8

De aarde heeft grenzen. Volgens het Global Footprint Network, dat gespecialiseerd is in voetafdrukmetingen, heeft een gemiddelde Nederlander een voetafdruk van 5,5 hectare, wat betekent dat het 5,5 hectare nodig heeft om zo te leven als wij doen. En dit terwijl er wereldwijd per persoon maar 1,7 hectare beschikbaar is. Onze footprint is dus gemiddels 3,2 aardes.

Is het in Nederland mogelijk om binnen de grenzen van 1 aarde te leven? Ik bespreek de uitdagingen en geef concrete tips om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Mijn eigen worsteling

Als duurzaamheidscoach, -adviseur en -trainer ben ik me erg bewust van mijn impact op het milieu. Ik heb mijn huis al flink verduurzaamd, maar toch lukt het me nog niet om binnen de grenzen van 1 aarde te leven. Dit komt vooral door mijn reizen: ik maak gemiddeld 1 lange reis per jaar. De CO2-uitstoot van deze reizen compenseer ik wel door te doneren aan groene projecten, maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing. 

Bereken CO2-uitstoot: een eye-opener

Het berekenen van je totale CO2-uitstoot is een confronterende, maar nuttige oefening. Meestal realiseren we ons niet hoeveel impact onze keuzes hebben op het milieu. Zelfs alledaagse activiteiten zoals autorijden, vlees eten en spullen kopen, dragen bij aan onze CO2-uitstoot. Wil je kijken hoe je het er zelf vanaf brengt? 

Er zijn verschillende online tools waarmee je je CO2-voetafdruk kunt berekenen. Zo krijg je een goed beeld van je impact en zie je waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Kijk bijvoorbeeld bij het Wereld Natruurfonds of Milieu Centraal.

6 effectieve tips om je impact te verkleinen

Gelukkig zijn er tal van stappen die je kunt zetten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Hierbij 5 praktische tips:

  1. Stap over op groene energie: Kies voor een energieleverancier die 100% groene stroom levert, opgewekt in Nederland. Zo zorg je ervoor dat je energieverbruik geen CO2-uitstoot veroorzaakt. De consumentenbond deed onderzoek.
  2. Laat de auto staan: Kies vaker voor de fiets, het OV of maak gebruik van deelmobiliteit. Voor langere afstanden is de trein een goed alternatief voor het vliegtuig.
  3. Minder spullen, meer kwaliteit: Koop minder spullen en kies voor kwaliteitsproducten die lang meegaan. Repareer waar mogelijk, koop tweedehands of leen en huur spullen die je niet vaak gebruikt.
  4. Plantaardig, biologisch en lokaal: Eet vooral plantaardig en kies voor biologische en lokale producten. Dit is beter voor het milieu én voor je gezondheid. Wil je toch vlees eten? Kies dan voor vlees van dieren die een goed leven hebben gehad.
  5. Minder afval, meer hergebruik: Verminder je afval door bewuste keuzes te maken. Gebruik geen wegwerpartikelen, scheid je afval goed en recycle waar mogelijk. Zo zorg je ervoor dat grondstoffen hergebruikt worden.
  6. Compenseer je CO2-uitstoot: Wil je jouw CO2-uitstoot compenseren? Doneer dan aan een organisatie die zich inzet voor CO2-reductie, zoals Trees for All of Milieudefensie.

Er zijn nog tal van andere manieren om je steentje bij te dragen. Laat je inspireren door online informatie en zoek naar concrete acties die passen bij jouw interesses en mogelijkheden.

Samen maken we het verschil!

Door bewuste keuzes te maken en kleine stappen te zetten, kunnen we allemaal onze ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Met een beetje inspanning is het zeker mogelijk om binnen de grenzen van 1 aarde te leven!

Zoek inspiratie en steun: Er zijn tal van organisaties en communities die zich inzetten voor een duurzame wereld. Zoek online naar inspiratie en vind gelijkgestemden met wie je je ervaringen kunt delen.

Laat me eens weten wat jij doet om binnen de grenzen van 1 aarde te leven en stuur me een bericht!

Mijn naam is Wilma van Stek en ik ben adviseur/coach  duurzaam leven en auteur van het boek ‘Liefdevol Duurzaam leven’. Ik help je graag verder als je er zelf niet uit komt, neem gerust contact op.

× Kan ik je vraag beantwoorden?