Weergaven: 9
Ik kreeg laatst weer een vraag over isoleren. Je denkt eigenlijk dat hier zoveel informatie over op internet over te vinden is dat iedereen hier wel mee aan de slag kan, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De verzuchting was ‘Er zijn zoveel mogelijkheden, ik zie door het bos de bomen niet meer.’ Hierbij antwoorden op 3 veelgestelde vragen over isoleren.
Bij isoleren is veel is afhankelijk van je startpositie en daardoor maatwerk. En het maakt uit of je:
- veel zelf kan doen of niet,
- prijs stelt of natuurlijke isolatiematerialen die geen giftige dampen veroorzaken,
- of dat je gewoon de goedkoopste oplossing zoekt enz.
Vraag 1 is; Wat wil je isoleren en/of welke problemen wil je oplossen?
🌍 Als je voor advies inwint is het handig als je vrij duidelijk kan maken wat je wilt isoleren, waar de kieren zitten en/of welk ander probleem je ervaart. Liefst met foto’s of filmpjes. Zo weet een deskundige wat je precies nodig hebt. Dit voorkomt verkeerde aankopen en ruilacties.
🌍 Leen of huur in de winter een keer een infrarood camera zodat je op een koude dag goed ziet waar de kou je huis binnen komt, of de warmte je huis verlaat. Erg informatief! Je weet dan waar je grootste winstpunten zich bevinden.
🌍 Ook zonder infrarood camera kom je een eind door met een vlammetje van een lucifer of aansteker te kijken waar het tocht. (Let op, niets per ongeluk in de brand steken!) Kijk vooral bij ramen en deuren die open kunnen, bij gaten in de muur waar leidingen doorheen lopen, tussen kozijnen en de muur, en bijvoorbeeld bij de overgang van muur naar dak.
🌍 Wanneer je in huis ook vochtproblemen hebt is het goed om eerst te achterhalen wat hiervan de oorzaken zijn, anders bedenk je misschien niet de juiste oplossing. Wie vanwege de energierekening de kachel te laag heeft krijgt last van condensatie. Wie te weinig ventileert en teveel vocht produceert in huis (lang douchen zonder ventilatie, was in huis drogen, koken zonder afzuigkap, veel mensen in huis) kan ook problemen ondervinden. Maar soms zijn er ook bouwkundige problemen zoals optrekkend vocht.
Vraag 2 is; Hoeveel geld heb je hiervoor beschikbaar?
🌍 Ben je zelf handig? Grote gaten kan je dichten met schapenwol of pur-schuim, kieren met elastische kit of tochtstrip (die zijn er in vele soorten en formaten), bij brievenbussen en onder deuren zijn tochtborstels handig, en als je geen geld hebt voor HR++ glas, dan is een (dubbel-) dik gordijn voor een deur of raam een goedkopere optie.
🌍 Met je specifieke wensenlijst (met maten) kan je naar een specialistische winkel om te kijken welke materialen je nodig hebt om de gaten te dichten. Of een fijne klusjesman inschakelen. Weet je niemand? Doe dan eens een oproep via de buurtapp. Of vraag de specialistische winkel in de buurt, die heeft vast zo zijn contacten.
🌍 Wanneer je je vloer, spouwmuur of dak wilt isoleren heb je wel direct veel effect, maar zit je ook met hogere kosten. Net als wanneer je HR++ glas wilt laten plaatsen, en bij slechte kozijnen misschien ook dat (tegelijk) moet oplossen. Voor dit soort grote klussen is een deskundige zeer aan te raden. Weet dat je bij 2 islorende maatregelen subsidie kunt aanvragen voor een deel van de kosten. En de rest via een lagere energierekening (op termijn) terugverdiend. Het wordt in ieder geval gelijk comfortabeler in huis.
Vraag 3; Mag je zomaar alles isoleren?
🌍 Wanneer je een huis huurt van een particuliere eigenaar of een woningbouwvereniging dan is het slim om te checken welke richtlijnen zij geven, en/of zij zelf binnenkort met renovatieplannen komen. Heb je een eigenaar die niets doet aan onderhoud of renovatie van de woning dan is het zaak (juridische) hulp te zoeken.
🌍 Wanneer je een koophuis hebt dat valt onder de monumentenstatus mag je bijvoorbeeld niet zomaar HR++ glas of kunststof kozijnen plaatsen, maar het (duurdere) vacuümglas is dan een goed alternatief in houten kozijnen.
🌍Wanneer je onder een VVE valt heb je ook te maken met vaak niet eenvoudig te wijzigen statuten waarin precies is vastgelegd wat je wel en niet zelf mag ondernemen. Het is verstandig om eerst binnen de VVE te overleggen voor je actie onderneemt, om te voorkomen dat je daar na afloop veel gedoe over krijgt.
Mijn naam is Wilma van Stek en ik ben trainer/coach/adviseur voor iedereen die in het (duurzame) veranderproces wel een beetje hulp kan gebruiken. Je kunt ook alvast mijn boek ‘Liefdevol duurzaam leven’ bestellen. Of contact opnemen voor een kennismakingsgesprek.