Happy 2024!!

Er ligt weer een heel nieuw jaar voor ons met 365 dagen voor mooie nieuwe plannen en ideeën. Hebben jullie er net zoveel zin in als ik?

Rond nieuwjaar is vaak ook het moment dat je nog eens terugblikt en goede voornemens maakt voor het komende jaar. Dat heb ik natuurlijk ook gedaan.

Terugblik

2023 was niet in alle opzichten een positief jaar;

–        De oorlog in Oekraïne duurt voort en ik hou mijn hart vast als Oekraïne verliest.

–        De oorlog in Gaza is ook verschrikkelijk, de situatie daar is niet om aan te zien.

–        Er werd duidelijk zichtbaar dat de klimaatverandering echt iets gaat betekenen, ook voor ons in Europa en Nederland. Het was wereldwijd het warmste jaar ooit, ook de oceaan warmt sneller op dan verwacht en daarmee smelt het poolijs sneller dan gedacht.

–        Naast tropische stormen waren er ook langdurige, intense hittegolven en enorme bosbranden, met rond de jaarwisseling weer wateroverlast. Ook in Nederland.

–        De overheid doet nog steeds onvoldoende tegen sterk vervuilende bedrijven als Tata Steel, Chemours, Schiphol enz. en problemen rondom de schade in Groningen schieten ook niet op.

–        Het lijstje kan langer, maar hier hou ik het maar even bij…

Privé mag ik helemaal niet klagen, maar de bovenstaande ontwikkelingen baren (mij) wel zorgen. De vraag is of we daadwerkelijk gaan proberen om in 2024 hier echte stappen in te maken.

Goede voornemens

Mijn goede voornemens zijn daar voor een groot deel op gericht. Ik ga me nog meer inzetten voor de aarde en een regeneratieve, circulaire, en/of eco-positieve koers. Dus niet een klein beetje minder slecht, maar liefst stappen om de natuur en vervuiling te herstellen, en daarmee de biodiversiteit.

Vanuit mijn bedrijf Liefdevol Duurzaam hoop ik mensen te inspireren en stimuleren om zich hiervoor in te zetten. Mijn duurzaamheidscoaching staat ter beschikking van iedereen die hiermee aan de slag wil en wel een beetje hulp en steun kan gebruiken.

Daarnaast probeer ik natuurlijk zelf mijn leven binnen ‘de donut’, ofwel binnen 1 voetafdruk, te krijgen. Hoewel mijn huis al is geïsoleerd en van het gas af, ik vrijwel vegetarisch eet en mijzelf probeer in te houden bij het aanschaffen van nieuwe spullen en vliegreizen, zit ik nog niet binnen de gewenste marges. En hoewel dit sommigen in de oren zal klinken als ‘afzien’ moet ik zeggen dat ik me er heel goed onder voel. Zo’n doel geeft kansen om te experimenteren en te zoeken naar oplossingen voor automatisch gedrag dat minder goed is voor mijzelf en de aarde.

Vraagje

Dus voor nu de vraag aan jullie; Staat verduurzamen ook in jullie lijstje goede voornemens? En op welke vlakken zou je dan hulp nodig hebben?  Laat het eens weten door me een mail te sturen; wilma@liefdevolduurzaam.nl.

× Kan ik je vraag beantwoorden?