Weergaven: 11

De sleutel tot een duurzame toekomst ligt bij gedragsverandering. We moeten bewuster worden van onze keuzes en de impact die ze hebben op ons welzijn, onze gezondheid en op het milieu. En we moeten die keuzes vervolgens ook daadwerkelijk maken. Maar hoe doe je dat? Hier volgen 5 tips voor een duurzamere levensstijl

1. Bewustwording: de eerste stap

De eerste stap naar gedragsverandering is bewustwording. Lees je in over duurzaamheid, verdiep je in de impact van jouw keuzes en let op de labels van producten die je koopt. Dit is heel breed, al onze keuzes hier hebben namelijk impact op levens en natuur  dichtbij en ver weg. En trap niet in greenwashing, die groene verhalen van verder best grijze bedrijven. Het is in het begin een beetje zoeken, zeker met veel nepnieuws, dus vraag eens aan een duurzame vrien(in) om tips.

2. Leef vanuit duurzame waarden

Maak bewuste keuzes die aansluiten bij jouw waarden. Intrinsieke waarden maken het makkelijker om bijpassende keuzes te maken. Wil je dus een gezondere planeet voor je kinderen en toekomstige generaties? Kies dan voor duurzame producten en diensten. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf en voor de samenleving. 

3. Kleine stappen, grote impact

Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien om een verschil te maken, vele kleine druppels koelen de plaat ook. Begin met kleine, praktische stappen die je makkelijk kunt volhouden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Minder plastic gebruiken: neem je eigen tas mee boodschappen doen, gebruik een herbruikbare waterfles en vermijd wegwerpproducten.
  • Duurzamer consumeren: kies voor lokale producten, biologische producten en producten met een keurmerk voor duurzaamheid.
  • Energie besparen: zet de verwarming lager, doe de lichten uit als je ze niet nodig hebt en investeer in energiezuinige apparaten.
  • Minder autorijden: pak de fiets of het OV, of overweeg om carpoolen.
  • Minder voedsel verspillen: plan je maaltijden, bewaar voedsel goed en gebruik restjes creatief.
  • Kies voor kwaliteit: koop goede spullen die lang mee kunnen, dat lijkt duurder maar bespaart op termijn juist geld.

4. Gewoonten creëren

Het duurt even voordat een nieuwe gewoonte zich vormt, gemiddeld 66 dagen. Wees dus geduldig en geef de moed niet op! Veranderen gaat met momenten van terugval, als je moe bent verval je sneller in ‘oud’ gedrag. Het is 2 stappen vooruit en 1 (en soms 2) weer terug. Wanneer je niet opgeeft maak je nieuwe gewoonten uiteindelijk vanzelfsprekend.

5. Samenwerking is kracht

We worden beïnvloed door onze vrienden, familieleden, collega’s en de bredere samenleving. In gesprek blijven over onze duurzame keuzes kan anderen (soms vertraagd) inspireren. Dus praat met je familie, vrienden en collega’s over duurzaamheid. Inspireer elkaar en deel tips. Zo creëer je een positieve spiraal en maak je samen de wereld een beetje duurzamer.

Mijn naam is Wilma van Stek en ik ben trainer/coach/adviseur voor iedereen die in het (duurzame) veranderproces wel een beetje hulp kan gebruiken. Je kunt ook alvast mijn boek ‘Liefdevol duurzaam leven’ bestellen. Of contact opnemen voor een kennismakingsgesprek.

× Kan ik je vraag beantwoorden?