Het kwam groot in het nieuws; Bedrijven in de Amsterdamse haven delen via een energiecoöperatie hun energie. Gelukkig zijn er in Nederland al ruim 700 energiecoöperaties, dus er is genoeg kennis voorhanden om van te leren, en het is inmiddels duidelijk dat dit een prima oplossing is voor een aantal problemen.

De voordelen;

1.   Problemen met het uitbreiden van het net, door netcongestie, kunnen samen worden opgelost.

2.   Deelnemers krijgen aantoonbaar groene stroom, opgewekt door eigen zonnepanelen, windmolens of andere bronnen, tegen een goede prijs.

3.   Deelnemers worden minder afhankelijk van grote (soms buitenlandse) energieleveranciers.

4.   Soms kan winst uit projecten vervolgens ook lokaal worden besteed.

Energie delen

De Europese Commissie geeft het recht aan actoren (burgers, VVE’s en bedrijven) die hun eigen energie produceren, om de zelf opgewekte elektriciteit te consumeren, op te slaan én te verkopen aan de markt.

In Nederland is het mogelijk om dit via energiecoöperaties te regelen. In het klein in een VVE die de zon op eigen dak verdeeld over bewoners. Of groot zoals nu de coöperatie in de haven van Amsterdam met een aantal grootverbruikers.

Energiecoöperatie in 5 stappen

Als je nu denkt; ‘Dit wil ik ook’, maar hoe dan?? Volg dan de volgende stappen.

Stap 1 – Zoek uit of er een initiatief is bij jou in de buurt

Aansluiten bij een bestaand initiatief is verreweg de makkelijkste manier. In mijn buurt (Amsterdam Nieuw West) blijken er al een flink aantal te bestaan én in oprichting. Via de landelijke energie monitor, kan je vele initiatieven vinden.

Stap 2 – Start een eigen initiatief

Als er bij jou in de buurt nog geen energiecoöperatie is kan je zelf starten. Bespreek je wens en verzamel een groepje mensen om je heen die ook enthousiast zijn en willen helpen om het idee uit te voeren.

Stap 3 – Maak een plan

Met een groepje enthousiastelingen maak je samen een plan. Leer van andere initiatieven. Deel dit plan met andere partijen, zoals een bank, energieleveranciers of de gemeente. Misschien zijn er subsidiemogelijkheden of kansen voor samenwerking, maar vaak zijn er ook eisen waar je aan moet voldoen. Naast het opwekken van (beschikbare) energie kan je ook denken aan energie besparen met de buurt, gezamenlijke inkoop van zonnepanelen of isolatiemateriaal, elektrische deelauto’ of zelfs een buurtwarmtenet.

Stap 4 – Maak het formeel

Als je organisatie en plan duidelijk is ga je naar de notaris en schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Je opent een bankrekening en… zorgt dat het leuk is en blijft.

Stap 5 – Ga aan het werk

In de praktijk blijkt dat er vaak al heel veel kennis en kunde aanwezig is. Gebruik ieders talenten voor het verdelen van de taken. Als de plannen groot worden, bijv. de ontwikkeling van een wind- of zonnepark, is het handig om professionele hulp in te schakelen. Betrek daarnaast zoveel mogelijk deelnemers uit je doelgroep, dat maakt je project krachtiger.

Hulp nodig?

Persoonlijk word ik blij van al die positieve initiatieven. Hieruit blijkt dat er technisch al heel veel kan, maar ook dat de animo om stappen te ondernemen groot is. Dat geeft goede moed. Zelfs Liander en andere netbeheerders zien inmiddels de voordelen en willen samenwerken. Hulp nodig om op te starten? Bel gerust.

× Kan ik je vraag beantwoorden?