Weergaven: 8
De energietransitie staat hoog op de agenda. We willen af van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energiebronnen. Eén van de oplossingen is energiedelen. Bedrijven, VVE’s en zelfs hele buurten werken samen om zelf energie op te wekken en met elkaar te delen. Ik bespreek de voordelen van energiedelen, hoe je kunt starten met een energiecoöperatie en waar je terecht kunt voor hulp.
Het kwam al vaker in het nieuws; Bedrijven die via een energiecoöperatie hun energie gaan delen. In Nederland zijn er al ruim 700 energiecoöperaties, ook in buurten, dus er is genoeg kennis voorhanden om van te leren. Het is ook een prima oplossing voor een aantal problemen.
De voordelen;
- Minder druk op het energienet: Door energie te delen, wordt er minder vraag op het energienet gelegd. Dit helpt om netcongestie te verminderen en de noodzaak van netverzwaring te verkleinen.
- Duurzame energie: Deelnemers aan een energiecoöperatie krijgen aantoonbaar groene stroom, opgewekt door eigen zonnepanelen, windmolens of andere bronnen.
- Onafhankelijkheid: Energiecoöperaties zijn onafhankelijk van grote energieleveranciers. Dit geeft meer keuzevrijheid en zeggenschap over de eigen energievoorziening.
- Lokale economie: De winst uit energieprojecten kan worden teruggeïnvesteerd in de lokale economie. Zo worden er nieuwe banen gecreëerd en wordt de leefbaarheid in de regio versterkt.
De Europese Commissie stimuleert energiedelen
De Europese Commissie heeft nieuwe regels opgesteld die het voor burgers, VVE’s en bedrijven makkelijker maken om hun eigen energie op te wekken, op te slaan en te verkopen aan de markt. Dit is een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van energiecoöperaties, in het klein en in het groot kan nu via energiecoöperaties energie gedeeld worden.
Energiecoöperatie in 5 stappen
Ben je enthousiast geworden over energiedelen en wil je graag zelf aan de slag? Volg dan de volgende stappen:
1. Onderzoek of er al een initiatief is in jouw buurt.
Aansluiten bij een bestaand initiatief is verreweg de makkelijkste manier. De kans bestaat dat er in jouw omgeving al een energiecoöperatie actief is. Je kunt dit nagaan via de landelijke energiemonitor.
2. Start je eigen initiatief.
Is er in jouw buurt nog geen energiecoöperatie? Dan kun je er zelf een starten. Zoek een groepje enthousiaste mensen om je heen en vraag de gemeente om ondersteuning, zij weten wat daar nodig is om subsidies te verwerven. Zo is in Amsterdam eerst een verkennend haalbaarheidsonderzoek nodig dat door een onafhankelijk bureau wordt gedaan.
3. Maak een plan.
In het plan beschrijf je de doelstellingen van de energiecoöperatie, de manier waarop je energie wilt opwekken en delen, en de financiering van het project. Je kunt ook nadenken over andere activiteiten, zoals energie besparen, gezamenlijke inkoop of een buurtwarmtenet. Om niet teveel energie voor niets te ondernemen is het van belang ook tijd te steken in betrokkenheid van buurtbewoners. Zodat zij meedoen als het zover is.
4. Maak het formeel.
Als je plan klaar is, ga je naar de notaris en schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel en… zorgt dat het leuk is en blijft.
5. Ga aan de slag!
Nu is het tijd om je plan in de praktijk te brengen. Zoek sponsors, regel de aanschaf van zonnepanelen of windmolens, en maak afspraken met energieleveranciers. Betrek zoveel mogelijk mensen uit je buurt bij het project, want hoe meer deelnemers, hoe haalbaarder het wordt. Gebruik talenten van buurtbewoners voor het verdelen van de taken. En schakel professionele hulp in waar dat nodig is.
Hulp nodig?
Er zijn diverse organisaties die je kunnen helpen bij het opstarten van een energiecoöperatie. Zo kun je terecht bij Energie Samen, (de Landelijke Vereniging van Energiecoöperaties) de gemeente, of kijk eens bij nergiecoöperaties die 2 stappen verder zijn dan jij.
Persoonlijk word ik blij van al die positieve initiatieven. Hieruit blijkt dat er technisch al heel veel kan, maar ook dat de animo om stappen te ondernemen groot is. Hoewel velen dit ook een taak van de overheid vinden, je zou kunnen onderbouwen waarom een warmtenet een nutsvoorziening zou moeten zijn, helpt het als veel groepen belanghebbenden alvast aan de slag gaan.
Mijn naam is Wilma van Stek en ik ben adviseur/coach duurzaam leven en auteur van het boek ‘Liefdevol Duurzaam leven’. Ik help je graag verder als je er zelf niet uit komt, neem gerust contact op.