Het lijkt soms wel voorjaar, hier en daar wordt alweer in de tuin gewerkt. We weten inmiddels allemaal dat we wat moeten doen voor de biodiversiteit, maar wat dat is niet altijd duidelijk. Dus voor het nieuwe tuinseizoen start heb ik nog wel een paar duurzame tips:

Verminder de verharding

De helft van de Nederlandse tuinen, een oppervlakte zo groot als vijf keer de Hoge Veluwe, ligt vol tegels, kunstgras of beton. Begin dit voorjaar eens met het verwijderen van wat verharding, zeker in hoeken waar je verder toch niet komt. En zet daar dan planten in. Kijk slim hoe je wel in alle hoeken kan komen voor onderhoud, zonder teveel over de aarde te lopen. Stapstenen of smalle stenen paadjes zijn een goede oplossing.

Bodembedekking tegen onkruid

Dé truc om onkruid te vermijden is de bodem bedekt te houden. Waar weinig licht is (omdat de bodem goed begroeid is), ontkiemt weinig onkruidzaad. Breng daarom ofwel een bedekkende laag compost, houtschilfers, of cacaodoppen aan of plant snel groeiende, wintergroene bodembedekkers onder je sierplanten en bomen. Dit is tevens goed voor de bodem zelf.

Gifvrije planten

Sommige giftige stoffen uit pesticiden en kunstmest kunnen maanden tot zelfs jaren in de plant aanwezig blijven, afhankelijk van de omstandigheden. Wanneer je jouw tuin een paradijs voor bijen, vlinders en andere bestuivers wilt maken is het slim om te kiezen voor inheemse en gifvrije planten. Vraag ernaar bij je tuincentrum, dat stimuleert hen ook om hier aandacht voor te hebben, of zoek naar een verkoper die wel biologisch gekweekte planten verkoopt.

Planten die passen op die plek

Wanneer je planten neerzet die passen bij de grondsoort in je tuin en de hoeveelheid zon zullen ze beter gedijen en sterker zijn om plagen (schimmels, bladluis en andere ongewenste beestjes) te doorstaan. Ook dan kan je kiezen om de natuur het zelf op te laten lossen, maar gelukkig zijn er inmiddels ook niet giftige middelen om de natuur een handje te helpen.

Zonder tuin toch tuinieren?

Dus maak er dit jaar een biologisch tuinjaar van om de biodiversiteit daadwerkelijk een handje vooruit te helpen. En als je geen tuin hebt, op je balkon of voor je voordeur een paar mooie potten met groen is ook goed. Of adopteer een strook(je) openbaar groen. Overleg dan wel even met de gemeente, want anders loop je het risico dat ze op een onbewaakt moment alsnog jouw inzet teniet doen.

Op naar een mooi tuinseizoen!

× Kan ik je vraag beantwoorden?