Weergaven: 6
Doe je mee met de Week Zonder Afval?
Deze is in 2024 van 25 tot en met 31 mei, en wordt vanaf dit jaar georganiseerd door Zero Waste Nederland. Milieu Centraal gaf het stokje aan hen over.
Zo zijn er deze week weer Zero Waste wandeltours. Helaas niet in de regio Amsterdam (dus ook niet in Amstelveen en Zaanstad) En een flink aantal wandelingen zijn al volgeboekt. Maar wie weet kan je in jouw omgeving nog meedoen.
Naast het kopen zonder plastic verpakkingen, het vermijden van plastic tasjes en zakjes, en alles wat in plastic is voorverpakt, zijn er veel meer mogelijkheden om afval te helpen verminderen.
Het helpt al als je afval gaat zien als grondstof dat nog heel waardevol hergebruikt kan worden als we het heel zorgvuldig scheiden en naar de juiste vorm van recycling brengen. Kijk vooral ook eens op de site van Recycling Nederland.
Gelukkig zijn er inmiddels ook veel alternatieven voor wegwerpproducten;
Wegwerp voorbeelden |
Lang te gebruiken alternatief |
Plastic zakjes/broodzak |
Groentenetjes, katoenen broodzak of voor de lunch een broodtrommel |
Kaaspapier en vershoudfolie |
Bijenwasdoek (ook zelf te maken) of glazen opbergbakjes |
Maandverband en tampons |
Menstruatiecups |
Plastic flesjes |
RVS waterfles (de dubbelwandige is ook geweldig voor warme koffie of thee) |
Wattenschijfjes |
Wasbare wattenschijfjes |
In plastic verpakte verzorgingsproducten |
Shampoo-bars en producten in herbruikbare of composteerbare verpakkingen |
Deze lijst is natuurlijk niet volledig, het gaat om het idee. De eerste aanschaf is vaak wat duurder, maar doordat spullen lang(er) mee gaan haal je dat er snel weer uit.
Niet kopen is nog beter
Feitelijk is ‘niet kopen’ de beste manier om afval te beperken en ook het beste voor je portemonnee. Jaarlijks belandt bijvoorbeeld nog zo’n 145 miljoen kilo kleding bij het restafval. Soms zelfs met de labels er nog aan. Dus kennelijk een aankoop waar niet goed over nagedacht is. Met een capsule wardrobe heb je een beperkte hoeveelheid kleding die heel goed te combineren is waardoor je dus minder nieuw hoeft te kopen. Mede omdat deze kleding echt past, je goed staat en je er dus langer mee doet.
Als je toch van je kleding af wilt kan je het soms terugbrengen naar het betreffende merk (o.a. MUD-jeans).Je kunt het ook zelf verkopen of weggeven, en als dat niets voor je is dan kan je het op specifieke punten afgeven, waar er zicht op is en geen vervuilend ander afval bij gegooid wordt. Maar de kledingbakken op straat zijn altijd nog beter dan bij het restvuil. Zo kan kleding na sorteren in 3 categorieën worden verdeeld;
- Kleding die nog zo goed is dat deze 2e hands verkocht kan worden (dat kan je misschien ook zelf, maar als je dat teveel gedoe vindt, breng het dan ergens waar het niet als verbrandt wordt, als poetsdoek of op een Afrikaanse afvalberg eindigt.
- Kleding die kapot is, maar waarvan de stof wel herbruikbaar is om nieuwe garens van te maken. Zodat er weer kwalitatieve nieuwe kleding of andere producten van gemaakt kunnen worden.
- Kleding die niet meer geschikt is voor hergebruik, maar die wel versneden kan worden ingezet als o.a.isolatiemateriaal.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kleding. Ook apparaten, groenafval, papier, glas, batterijen, chemisch afval, matrassen (er worden in Nederland 1,5 miljoen gebruikte matrassen weggegooid per jaar!) meubels enz. Als je het niet op straat gooit voor het grof afval, waarbij het vaak nat, vies en dus onbruikbaar wordt, maar wegbrengt of laat ophalen door een kringloop- of recycling bedrijf kan dit nog een mooi 2e leven krijgen.
Minder (nieuw) kopen, scheelt grondstoffen en afval.
Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt:
- Koop alleen wat je echt nodig hebt, echt mooi vindt en van kwaliteit is. Zo kan je langer met je spullen doen en heb je minder vaak nieuw nodig.
- Repareer spullen die (bijna) kapot zijn. Ga naar de schoenmaker, meubelmaker, kleermaker enz. Maar ook de reparatieservice van het product zelf of Repair Café’s zijn handig.
- Koop 2e Mogelijkheden in overvloed tegenwoordig. Van Marktplaats, Vinted en andere online verkooppunten, tot kringloopwinkels, weggeefwinkels en leuke 2e hands winkeltjes op allerlei gebied.
- Leen spullen die je niet vaak nodig hebt. Via de bibliotheek, speel-o-theek, peerby van mensen uit de buurt enz.
- Huur spullen met garantie, verzekering en soms een brengservice. Hieronder vallen naast bekende verhuurders ook deelsystemen zoals voor auto’s, scooters, fietsen enz.
En als je spullen die je zelf niet zo vaak gebruikt en alleen maar plek liggen in te nemen in je garage, op zolder enz. kan je ze natuurlijk ook zelf verhuren en uitleven via apps en andere systemen. Dan levert het ook nog wat geld op of mooie contacten in de buurt.
Dus oefen deze week eens door niets te kopen wat niet echt nodig is en voedsel en huishoudelijke producten te kopen zonder (plastic) verpakkingen. Een mooie uitdaging.