Is het voor jou ook lastig om qua uitstoot binnen de grenzen van 1 aarde te komen. Om minder spullen te kopen, anders te reizen en eten en meer lokale (biologische of circulaire) producten te kopen?  Hoewel veel mensen zeggen dat ze minder vlees zijn gaan eten is de Nederlandse vleesconsumptie in 2022 bijvoorbeeld maar een kilo p.p. gedaald ten opzichte van 2021.

Binnen één planeet blijven

Hoewel ik als duurzaamheidscoach al behoorlijk bewust bezig ben en mijn huis bijna energieneutraal is, is het ook mij nog niet gelukt om binnen de grenzen van 1 aarde te komen, en dat ligt voor een belangrijk deel aan mijn reizen. Ik maak gemiddeld 1 lange reis per jaar en compenseer mijn gemaakte CO2 uitstoot royaal door per berekende ton CO2 €80,- (prijs 2023) te doneren aan een groen doel. Mijn CO2 uitstoot is daarmee echter niet echt teniet gedaan. Per ton CO2 zijn 5 volwassen bomen nodig om deze (per jaar) uit de lucht te halen. En voor al ons CO2 hebben we zoveel bomen nodig dat we die helemaal niet kwijt kunnen.

Berekenen CO2

Het berekenen van je totale CO2 uitstoot is nog best lastig. Dit is afhankelijk van wat je meerekent. Als je ook het delven van grondstoffen, het vervoer daarvan, de uitstoot tijdens het maakproces van een product en de afvalverwerking meetelt loopt dat snel op. Op de website van milieu centraal staat bijvoorbeeld een berekening van de uitstoot per kilometer vervoer om je een idee te geven. En een kg rundvlees levert rond de 24 kg CO2 op, kip is duidelijk gunstiger met 6,4 kg CO2 pet kilo vlees.

5 effectieve manieren om je CO2 uitstoot te verlagen

Toch zijn er best een aantal dingen die je kunt doen om echt impact te maken, zonder dat je grote investeringen hoeft te doen;

1.      Stap over op een groene energieleverancier (wind en zon) uit Nederland

2.      Ga vaker met de fiets, het OV, en combinaties hiervan. Met name door alle deelsystemen wordt dat steeds eenvoudiger. Voor vakanties hangt het een beetje af waar je heen wilt, maar treinen door Europa is echt leuk.

3.      Koop minder spullen en koop kwaliteit zodat je er langer mee doet. Dit scheelt grondstoffen voor nieuwe spullen. Repareer, koop 2e hands of huur of leen vaker.

4.      Eet vooral plantaardig, biologisch en lokaal geteeld (dus van het seizoen). Dit is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor je gezondheid. En als je dan vlees eet, dan van dieren die een goed leven hadden met voldoende beweging en diervriendelijk geslacht.

Zorg voor minder afval, door zo min mogelijk wegwerp te gebruiken, zoveel mogelijk spullen een 2e leven te geven, goed afval te scheiden en recyclen zodat het hele product of de grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

× Kan ik je vraag beantwoorden?